Zurina Majid <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d2299097498486129935\x26blogName\x3dZurina+Majid\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://zuryna.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://zuryna.blogspot.com/\x26vt\x3d-2210775171145360540', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
zurina's
I'm your master


Your photo here.

Welcome! I am Zurina.
disinilah tempat mencarut.disini juga tempat mengarut. aku malas menjaga hati orang.jadi,kalau kau tak suka hati kau disakitkan,nyah dari sini.
I'm MARRIED.


*kepada sesiapa yang follow, tinggalkan link dekat Chatbox. Mudah untuk aku beramah mesra bersama kamu. TERIMA KASIH*

THE ROCK ♥


Your photo here.


misi bantuan

nak derma darah
nak kasut VANS
nak sambung degree
nak title Ir.
nak kumpul duit
nak Mini Cooper

masih ada jalan keluar

BLOGGER.com
Facebook
Twitter
Tumblr

warisan artifak negara.

March 2009
April 2009
May 2009
June 2009
July 2009
August 2009
September 2009
October 2009
November 2009
December 2009
January 2010
February 2010
March 2010
April 2010
May 2010
June 2010
July 2010
August 2010
September 2010
October 2010
November 2010
December 2010
January 2011
February 2011
March 2011
***
***

tabung sekolah


hit counter
hit counter

Thursday, September 9, 2010

ye, selamat datang semua ke blog yang sangat hampeh dan tidak berguna ini. harini saya nak memperkenalkan tuan-puan dengan sejenis makanan. ehem, biselah. TaukeMabuk suke makan. jadi, paham-paham jelah ye. T__T

okay, korang pernah dengar tak sejenis makanan yang bername Botox? haha, tipu je. name makanan tu sebenarnye botok-botok. tak sure lah pulak dari mane datangnye botok-botok ni. tapi, most Johoreans mesti pernah dengar. kalau tak pernah dengar, sile berambus ke negeri lain. haha.

botok-botok ni sedap tau youuuu. sesuai untuk sesiapa yang suke ikan dan daun. eheh, i mean it. DAUN. tapi bukanlah daun pokok bunge kertas ataupun daun terup. tapi, daun-daun yang sedap dimakan. atau bahase saintifiknye, pucuk dan juge ulam. ( ape yang aku merepek ni? )


baiklah. mari kite berkenalan dengan botok-botok.

( klik di gambar untuk tumbesaran yang lebih jelas )

ini rupebentuknye. agak besar jugaklah. lebih kurang saiz bekas polistrene makanan tuh.
 botok-botok ni dibalut dengan daun pisang. tapi yang ni versi dah dicabul sebab TaukeMabuk dah tak sabar-sabar nak makan. ish, buruk perangai. 

kita close-up sikit. boleh nampak tak betapa tebalnye lapisan dedaunan, sayuran dan ulaman di situ?
saya tak sempat nak buat research apekah tumbuhan yang digunekan untuk buat botok-botok ni, 
tapi yang pasti memang banyak lah. sebab dulu kalau nak buat botok-botok ni, 
kami akan berperang habis-habisan di dapur memetik daun-daun yang terbaik yang akan digunekan. 
memang banyak. sumpah tak tipu.

setelah menggali daun-daun untuk beberapa ketika, barulah kite akan bertemu dengan harta karun kita iaitu ikan. ye, inilah permainan + makanan yang paling best yang saya pernah jumpe. haha. biasenye kite gune ikan tenggiri yang besar sebab ikan tenggiri pun memang sedap. tak pernah gune ikan tongkol kot, sebab most Johorean tak makan ikan tongkol ( do correct me if im wrong ). sambil menggali ikan, kite akan bertemu dengan rempah-rempah yang gembire bergaul mesra dengan daun-daun. kalau nak meratah rempah pun okey gak, sebab rempah die sedap.

hasil galian. boleh faham tak bagaimane care buat botok-botok ni? ikan akan dibungkus dengan rempah dan daun-daun, then dibungkus pule dengan daun pisang, kukus dan last sekali balut cantik-cantik dengan surat khabar. fuhh, terbaik betul hasilnye. nak buat memang susah. tapi tengoklah betape mudahnye bile nak melantak. sekejap je dah dimakan oleh TaukeMabuk yang tak sedar diri ini T__T

ya, itu dia. seronok kan? rugi kalau tak pernah makan. untuk tekak Jawe macam saye ni okeylah kowt melantak bende ni tiap-tiap hari. kalau tak pernah jumpe, mesti korang akan pelik sebentar. 


okey. dah tamatlah sesi berkenalan dengan botok-botok. setakat ni, tak pernah lagi jumpe port yang ade jual botok-botok ni kat JB sebab sejak dari dulu, kalau nak makan, memang buat sendiri. maybe sebab leceh nak buat, so tak ade sape nak jual. ohh, nampaknye, saye dah mule nampak ape hala-tuju saye lepas habis belajar nanti. JADI PENJUAL BOTOK-BOTOK. muahahaha. 


post signature


9:25 AM