Zurina Majid <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d2299097498486129935\x26blogName\x3dZurina+Majid\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://zuryna.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://zuryna.blogspot.com/\x26vt\x3d-2210775171145360540', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
zurina's
I'm your master


Your photo here.

Welcome! I am Zurina.
disinilah tempat mencarut.disini juga tempat mengarut. aku malas menjaga hati orang.jadi,kalau kau tak suka hati kau disakitkan,nyah dari sini.
I'm MARRIED.


*kepada sesiapa yang follow, tinggalkan link dekat Chatbox. Mudah untuk aku beramah mesra bersama kamu. TERIMA KASIH*

THE ROCK ♥


Your photo here.


misi bantuan

nak derma darah
nak kasut VANS
nak sambung degree
nak title Ir.
nak kumpul duit
nak Mini Cooper

masih ada jalan keluar

BLOGGER.com
Facebook
Twitter
Tumblr

warisan artifak negara.

March 2009
April 2009
May 2009
June 2009
July 2009
August 2009
September 2009
October 2009
November 2009
December 2009
January 2010
February 2010
March 2010
April 2010
May 2010
June 2010
July 2010
August 2010
September 2010
October 2010
November 2010
December 2010
January 2011
February 2011
March 2011
***
***

tabung sekolah


hit counter
hit counter

Wednesday, March 9, 2011

ala, ni ha tajuk entry : Ke-Cliché-an indon.

disini aku nak bagitau, aku memang super duper menyampah benci meluat dengan sinetron-sinetron indon. dan aku tak nampak la bagaimana sinetron indon ni boleh memberi manfaat dalam kehidupan aku, kalau aku layan tiap-tiap petang. 

buang mase, buang tenaga. dan memenatkan kepala hotak aku sebab nak mengejar baca subtitle. memang gampang.

aku pun tak paham kenapa mak-mak orang ( termasuklah mak aku sendiri ) sanggup melekat dekat tv, selama sejam semata-mata nak tengok sinteron yang macam sampah ni. sedangkan kami adik-beradik terpaksa berperang dengan mak aku kalau nak berebut remote control. punyelah taksub mak aku dengan cerita indon ni. kalau time tengah commercial break pun, memang agak sukar untuk meminta simpati supaya tukar channel lain. remote tv akan dikawal ketat. kalau datang kesengalan mak aku, silap haribulan die dudukkan je remote tv tu semata-mata taknak bagi anak die ni tukar channel. sadis kan? ye, memang sadis.

jalan cerita, mostly macam sampah masyarakat, macam tinja ( bak kata Johnny Depp palsu ) kegampangan cerita indon memang terserlah, sebab jalan cerite sinetron indon ni tersangatlah cliché. balik-balik akan berlaku plot yang same. argh. sakit jiwe. mostly memang macam tu.

aku taktau lah same ade penulis skrip ni orang yang same, ataupun dekat indon tu memang terjadi bende macam ni kat semua rakyatnye. huh.


gambar hiasan.


aku dah buat kajian, aku dah buat testis tesis, aku dah buat rumusan dan kesimpulan bahawa kebanyakan sinetron indon akan melalui fasa-fasa berikut :

  • heroin sinteron tu biasenye sebaik-baik umat, queen of tears, menangis 24 jam sehari, lembik, lemah semangat, cengeng, gembeng. 
  • heroin juga biasanya akan berdoa atas tikar sejadah, menangis-nangis. tapi tu pun time die betul-betul dalam kesusahan. tapi selalunye heroin ni pakai seksi jugak. ade satu drama aku tengok, heroin pakai seksi, tapi menangis-nangis lari dalam hujan, berdoa mintak tolong dengan tuhan. pakaila sopan-sopan sikit wey. 
  • biasenye watak perempuan jahat ni, adelah terdiri daripada seorang perempuan yang lagi cantik daripada heroin. 
  • yang paling common, mesti mak kepada hero ni tak suke kepada heroin. macam biasela, awek tak sekufu, tak setaraf. 
  • ataupun mak hero tu bermusuh dengan mak heroin sebab mak heroin pernah try nak adjust bapak hero. sebab tu mak hero tak suke dekat keturunan heroin.
  • paling tak boleh blah, part slow motion dalam cerite indon ni. cerite adelah dalam 10 minit, part slow motion, zoom kat muke sekor-sekor time ade berite buruk adelah memakan masa selama setengah jam.
  • kalau hero mati, akan muncul seorang hero baru, yang mukenye sejibik sebijik dengan muke hero tu. BODOH. ini yang paling aku tak boleh terime. 
  • kalau hero ditimpa kecelakaan pulak, kebiasaannya hero tu akan hilang ingatan. hilang ingatan. hilang ingatan. BOSAN.
  • bagi sesuatu scene yang membuatkan pelakon muncul, pelakon tersebut seolah-olah akan menerjah masuk untuk muncul di skrin tv. patutnye kalau nak bagi scene tu nampak indah, cameraman drag la camera shot tu dari pintu ke, then terus ke muke pelakon. ni mesti stok cameraman pemalas. gune camera letak kat tripod, lepastu cameraman pegi makan bakso. sebab tu pelakon yang perlu menerjah ke arah camera.
  • kalau scene accident pulak, pengarah sinetron ni adalah terdiri daripada seorang manusia yang bangang di mana, babak slow motion akan dibuat dengan tahap dramatik nak mampos. bile pelakon tu hampir dilanggar kereta, slow motion yang terlibat adalah sangat-sangat slow, dimana 7654 ekor ayam pun sempat melintas jalan dengan selamat time tu. tapi macam biaselah. accident yang terjadi adalah sangat sadis di mana pelakon tersebut akan koma, hilang ingatan. sedangkan 7654 ekor ayam tu sempat lagi melintas. bangang kan namanya?
  • hero dan seorang watak antagonis lelaki adalah merupakan adik-beradik kandung, lain mak, same bapak. tu pun macam gampang jugak tuh.
  • cerita yang berunsurkan keagamaan pun akan jadi setahyul-tahyulnye. penuh dengan kekarutan. terpesong sungguh orang indon ni.

gambar hiasan.

dahla, tu je point yang aku nak taip sekarang ni. ade lagi, tapi penat aku nak taip. haha. tapi sumpah aku akan benci sinetron indon sampai mampos. aku tak nampak pun moral dan pengajaran daripada sinetron indon ni. even kat Malaysia pun, kita ade bunches of great drama, yang lagi padat and sarat dengan moral. takpayah tengok cerite indon ni pun takpe. 

kan?

jom boikot sinetron indon. takde paedahnye. baik layan drama melayu, ataupun tengok cerita Wonderpets kat tv9. lagi ber-billion kali lebih best. 



tapi kalau korang taknak, korang boleh join team mak aku. yang merupekan pencinta dan penyokong setia sinetron indonesia. wakakakaka.




4:28 PM